Georg Stage: Forældet skib – aktuel uddannelse
 

Georg Stage: Forældet skib – aktuel uddannelse

25-08-2014 09:24

På en fuldrigger lærer eleverne at tage ansvar for skibet, de andre og for sig selv, -og så får de Godt Sømandskab ind under huden. En praktisk kompetence, man ikke kan læse sig til.

 

Af Lise Mortensen Høy | Søfartens Ledere

 

Til spørgsmålet, om Georg Stage ikke bare er en forældet, romantisk reminiscens, der ikke har noget med moderne søfart at gøre, svarer skibets overstyrmand, Helle Barner Jespersen - måske lidt overraskende: "Jo."

 

Men hun har naturligvis en forklaring:

 

- Faktisk var Georg Stage allerede forældet som skibstype, da skibet blev bygget i 1935.

Men det, der er vigtigt, er, hvad eleverne kan lære ved at være om bord. Og i den henseende er Georg Stage mere aktuel end nogensinde før.

 

Vi får elever, der kommer fra eget værelse med eget tv og iPad. Mange af dem er ikke vant til at kommunikere direkte; det foregår over nettet.

 

På Georg Stage lærer de rummelighed og empati på rekordtid. De lærer, at det først er skibet, så de andre - og så mig selv. De lærer, at situationen kan ændre sig - at de skal tænke sig om, og at alt har konsekvenser.

 

Læs også: Skoleskibet Danmark: Banjen sliber kanter af 

 

Når de haler i én tovende, skal der være én, der slækker et andet sted, ellers sker der ikke noget. Alle skal arbejde sammen og tage ansvar for hinanden - også når det brænder på. En lille fuldrigger er kompleks og kompliceret - og alt hænger sammen, det kræver samarbejde og sømandskab.

 

- Det er det, vi bruger skibet til at lære de unge, lyder det fra Helle Barner Jespersen.

 

Alle bør se sig over skulderen og tænke: Hvem skal afløse mig?

- Statistikken viser, at der skal mellem 10 og 20 unge ind i uddannelsessystemet for at lave én kaptajn. Så ud af et hold på Georg Stage bliver der halvanden kaptajn, siger overstyrmanden:

 

- Der er masser af jobs i den maritime sektor; men rederne giver dem til filippinere - de vil ikke ansætte danskere. Jeg forstår ikke, hvorfor Rederiforeningen ikke skal tage ansvar for, at der er uddannelsespladser til alle.

 

- Alle ude i det maritime Danmark burde kigge sig over skulderen og tænke: Hvem skal afløse mig - og hvordan bliver han eller hun uddannet? Hvor er den nye, som jeg kan lære op? - Og det skal naturligvis helst være en dansker.

 

- Det er den eneste måde, vi kan give arbejdspladserne i Det Blå Danmark videre til næste generation. For mig giver det altså ikke mening, at alle de gode arbejdspladser skal overtages af udenlandske søfolk.

 

Læs om relevansen af uddannelserne på Georg Stage og Danmark i næste Søfartens Ledere, der udkommer i uge 37.